Patent herhangi bir buluşun ya da fikrin; üretilmesi, kullanılması, satılması ve çoğaltılmasının kimler tarafından yapılabileceğini belirten belgedir. Bu belge tüm fikir ve ürünlerinizi uzun süre boyunca yasal olarak güvence altına alır. Bir fikir ya da buluşunuz varsa buna ilişkin patent almadığınız durumda, herhangi bir hak iddia edemezsiniz.
Bu açıdan üretilen yazılımlar için de patent alınması gerekir. Söz konusu patentin alınması konusunda ise her zaman olumlu sonuç alınamamaktadır. Olumlu sonuç alabilmeniz için söz konusu buluşun dünyanın hiçbir yerinde kullanılmıyor olması gerekir. Yazılım patentinizi alarak, yirmi yıllık bir koruma sağlamanız mümkündür. Peki, yazılım patenti nedir ve nasıl alınır?
Yazılımların patentlenmesi dünya çapında yaygın olarak tartışılan konulardan biridir. Yazılım patenti, hem teknoloji firmalarını hem de yazılımcıları doğrudan ilgilendiren bir konudur. Teknolojinin ve yazılımların her geçen gün insan hayatına daha fazla dahil olması, sektörün giderek büyümesi yazılım patenti konusu da önemli bir yere taşımıştır. ABD’de yasal nitelik kazanan yazılım patenti, teknoloji sektöründe çok önemsenmektedir. Avrupa kıtasında yazılım konusunda otuz binden fazla telif hakkı alınmıştır.
Yazılım patenti, herhangi bir yazılımı kapsayan patentlere verilen genel isimdir. Bilgisayar yazılımları kimi zaman donanım ile beraber paketlenir. Kimi zaman ise yazılım tek başına paketlenmektedir. Patent konusu bu iki seçenek arasında tartışmalı bir konudur.
Yazılım patenti, yenilikçi fikirlerin patentlenmesi olarak tanımlanmaktadır ve her geçen gün daha fazla yaygınlaşmaktadır.
Yazılımlar, telif hakları kapsamında değerlendirilir. Bunun yanı sıra noter üzerinden beyan edilirse, yazılımlarınız için koruma şansınız vardır. Yenilik aşaması, tekniğin bilinmesi, sanayiye uygulanabilirlik gibi aşamalar, herhangi bir buluşun ya da fikrin patenti açısından hayati önemdedir.
Yazılım patenti sayesinde, yazılım temelli olan tüm yeniliklerin yasal olarak koruma altına alınması mümkündür. Bununla birlikte; yazılımların başkaları tarafından izinsiz kullanımının, üretiminin ve satılmasının önüne geçilir. Bu avantajlara ek olarak, patenti alınan yazılım herhangi bir kuruma ya da kişiye devredilebilir.
Yazılım patent başvuruları hakkında çok fazla bilgi bulunmaması nedeniyle, bu konuda danışmanlık almak her zaman iyi sonuçlar doğuracaktır. Bilgisayar programları, eserler kapsamında değerlendirilir. Bu sayede yazılım telif hakkı ile korunurlar. Buna karşın yalnızca bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlar, patent tescilinden ziyade telif hakkı tescili ile korunur. Bununla birlikte bilgisayar dışı yazılımların donanımlarla birlikte kullanılması hususunda da patent ile koruma sağlanabilir.
Yazılım patent başvurusunun yapılması konusunda önünüzde farklı seçenekler vardır. Bunlarından birincisinde, bilgisayar yazılımına ilişkin eser koruması başvurusunda bulunulabilir. Bunun yanı sıra içeriğinde bilgisayar yazılı yer alan donanımlar için patent başvuru yapılabilir. Bir diğer yöntem ise, iki seçeneğin birlikte değerlendirilmesidir.
Yazılım patenti konusu son derece karmaşık bir süreci ifade eder. Nasıl bir başvuru sonucunda yazılımızınız koruma altına alınacağı, sizi ne tip durumlardan koruyacağı ve benzeri konular, tercihlerinize bağlı olarak değişebilmektedir. Bu sebeple bir danışmanlık firması ile çalışmanız sizin için olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Alkan Patent, yazılım konusunda tüm ihtiyaçlarınıza esnek çözümler sunacaktır. Alkan Patent ile ilgili kurumlara başvuru yaparak kısa sürede yazılımlarınızı koruma altına alabilirsiniz. Bu sayede yazılımlarınızı üretme, çoğaltma ve satma hakkına yalnızca siz sahip olabilirsiniz. Bu da ticari açıdan size önemli avantajlar kazandırır. Yazılımlarınız için nasıl bir patent alacağınıza ilişkin bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede yol haritasını çıkarabilir, avantajlı danışmanlık tekliflerimizden faydalanabilirsiniz.