Uluslararası tasarım tescili, firmaların ülkemiz içerisinde sahip oldukları tasarım tescillerini yurt dışına çıktıklarında da aynı hak ile kurallar içerisinde kullanabilmek ve 3. Kişiler tarafından oluşabilecek hak tehditlerinden korunmak için başvurulan önemli bir tescil belgesidir.

Firmalar, kendi ülkelerinin dışına çıktıklarında da sahip oldukları tasarımları koruma altına almak ve onlardan yararlanmaya devam edebilmek için tasarım tescili yapmaktadır. Bu marka tescilleme işleminin bir diğer ismi ise uluslararası tasarım tescillidir. Bu sistem sayesinde hukuki olarak tasarımları, karşılaşılabilecek olan olası tüm tehditlere karşı koruma altına alabilirler.

Uluslararası tasarım tescili sayesinde hak sahipleri, tasarımlarını yurtdışında da tescil ettirerek, birden fazla ülke içerisinde tasarım tescil yelpazesini genişletmeyi hedefler. Buna bağlı olarak Avrupa Topluluk Tasarımı başvurusu kapsamında 27 Avrupa Birliği üye ülkesi içerisinde yer alan ülkeler, kendi içlerinde uluslararası tasarım tescili başvurusunda bulunabilir ve bu birlik aracılığı sayesinde tasarım tescillerinin kapsamını artırmaya yönelik gereken adımları atabilirler.

Uluslararası tasarım tescili sayesinde firmaları yurtdışında da faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda pazar paylarını hukuksal konudaki haklarını kullanarak artırabilirler. Paris Sözleşmesine taraf olan ülkeler arasında tasarım tescili sahibi olan firmalar, bir ya da birden fazla ülke için aynı anda tescil başvurusunda bulunabilir durumdadır.

Uluslararası Tasarım Tesciline Kimler Başvurabilir?

Türkiye’de tasarım tescili hak sahipleri; rüçhan haklarını kullanarak, yasal rüçhan hakkı süresi olarak kabul edilen 6 ay içerisinde bu haklarını kullanarak istedikleri ülke içerisinde uluslararası tasarım tescili başvurusunda bulunabilirler. Lahey Anlaşması kapsamında değerlendirildiğinde, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 42 üye ülke içerisinde tasarım tescili hak sahipleri, uluslararası tasarım tescili başvurusu yapabilir.

Diğer yandan Lahey Anlaşmasına üye olan ülkeler içerisinde, mesken sahibi olan kişilerinde başvuru yapması mümkündür. Anlaşmaya dâhil olmayan ülkelerin vatandaşları, uluslararası tasarım tesciline başvuru yapamadığı gibi üye ülke olmayan ülkelerde de bu tasarım tescili koruması bulunmamaktadır.

Uluslararası Tasarım Tescili Başvurusu İçin Gerekenler

Uluslararası tasarım tescili başvurusu yapmak isteyen tasarım sahipleri, ilk olarak Lahey Anlaşması taraf ülkelerinden birinde ya da Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) kapsamında, 27 Avrupa Birliği üye ülkelerinden birinde olması gerektiğinin bilinmesinde fayda vardır. Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO)’ a yapılması gereken bu başvurudan önce, ilk olarak temin edilmesi gereken bazı belgeler söz konusudur.

Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Başvuru Formu (Başvuru sahibi hakkında kişisel bilgiler, ürün ismi, belirlenen ülkeler ve formda belirtilmesi gereken diğer bilgileri içermesi gerekir)
  • Tasarıma ait resim/resimler (Ortak Yönetmelik ve İdari Talimatlarda belirtilen şartlara uygun şekilde hazırlanmış olmalıdır)
  • Ücretler (Ücret tarifesinde belirtilen ücretler ödenmelidir)
  • Gerekli olan belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan sonra, kendi ülkesinde tasarım tescili sahibi olan gerçek ya da tüzel kişiler, EUIPO’ya bir ya da birden fazla ülkede geçerli olabilecek uluslararası tasarım tescili için başvuru yapabilirler. Alınan bu tasarım tescili 5 yıl süre ile koruma sağlarken, diğer yandan her 5 yıl içerisinde yenileme işlemi yapıldığında 25 yıla kadar uzatılabilir.

Uluslararası Tasarım Tescili Avantajları

Uluslararası tasarım tescili, tasarım sahipleri için beraberinde birçok avantaj getiren bir sisteme sahiptir. Bu uluslararası tasarım tescili başvurusu ile tasarım tescili sahibi olan kişiler, tek bir başvuru ile bir ya da birden fazla ülkeye tasarım tescili için başvuru yapma hakkına sahiptir. Bu imkân dolayısıyla tasarım tescil sahiplerine, sürecin çok daha maliyetli şekilde yürütülmesini sağlar.

Tasarım tescili sahibi kişiler, dilediği kadar bu tescil için başvuruda bulunabilir. Ayrıca başvuru yapacak olan kişi için, herhangi bir sayı sınırlandırmasının olmadığını bilmekte fayda vardır.

Uluslararası tasarım tescili başvurusu yapan kişiler, materyal incelemesi gibi çok uzun süren işlemlerden geçirilmesine gerek duyulmadan, sadece birkaç hafta içerisinde tasarım tesciline sahip olabilir konumdadır.

Lahey Anlaşması Kapsamında Uluslararası Tasarım Tescili Avantajları

Lahey anlaşması kapsamında başvuru yapmak, bireysel olarak uluslararası tasarım başvurusu yapmaktan çok daha az maliyetlidir. Tasarım tesciline konu olan ürün için, yalnızca başvuru yapılarak ve tek bir dil kullanılarak birden fazla ülkede uluslararası tescile sahip olabilir. Ayrıca tasarım başvurusuna konu olan ürün tescilinden sonra, yapılması gereken (adres ya da unvan değişikliği, mal ve hizmet listesi sınırlandırmaları, devir) gibi değişiklikler, tek bir işlem sayesinde uluslararası sicile hemen kayıt yapılmasını sağlar. Söz konusu tüm işlemler, merkeze bağlı olarak koordine şekilde gerçekleştirildiğinden, işlemlerin çok daha kısa süre içerisinde bitmesini sağlar.

Uluslararası platformda tasarımların tescil edilmesi günümüzde mümkün olan bir durumdur. Türkiye’de uluslararası tasarım tescil işlemi, Lahey Anlaşması kapsamında gerçekleşir. Lahey sistemi olarak da isimlendirilen bu uluslararası tasarım tescil sistemi ekonomik ve daha kolay bir şekilde tasarımlar tescil etmesini sağlayabilir.

Uluslararası tasarım tescili, ilk olarak 5 yıl koruma süresi ile sunulur. Bu süre sona erdiğinde, 5’er yıllık koruma süresi uzatma talebinde bulunmak mümkündür. Ancak tescil süresi uzatma talebinin, her ülkeye ayrı ayrı bildirildiğinin bilinmesi gerekir. Bununla birlikte toplamda uzatma süreleri ile beraber tecilin ne kadar koruma altında tutabileceği de ülkenin kendisine ait mevzuata göre değişiklik gösterebilir. Türkiye’de uluslararası tasarım tescil koruma süresi toplam 25 yıl olarak bilinir. Bu süre sonra erdiğinde, tasarım halka mal olmuş demektir.

Uluslararası Tasarım Tescili Başvurusu Alkan Patent Garantisinde

Günümüzde sürekli üretimin ve yeniliklerin artış göstermesi, fikirlerine sahip çıkmak isteyen kişiler için patentin daha önemli bir konumda yer almasına neden olmuştur. Bundan dolayı sahip olunan yeni bir fikri, ürünü ya da buluşu başka kimse kullanmasın ve bundan kar elde etmesin diyen kişiler için patent olmazsa olmazdır. Patent başvurusunda bulunmak ve bu fikre sahip çıkmak, fikre ve buluşa başkalarının ortak çıkmasının önüne geçer. Bu anlamda patent konusunda gerekli başvurular ve prosedürleri sizin adınıza takip edecek bir firma ile işbirliği içerisinde çalışmak gerekir. Aksi takdirde zaman ve vakit kaybı yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

Alkan Patent bu konuda her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkmayı başarmış, oldukça profesyonel bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve patent konusunda gerekli olan tüm işlemleri sizin adınıza yürüten firmamız için öncelikli olan daima müşteri memnuniyetini kazanmaktır.

Patent ve marka tescili konusunda kafanıza takılan tüm sorunlarınıza akılcı çözümler sunan Alkan Patent, bu sektörde ispat ettiği başarısı ile rakiplerinden hep bir adım öndedir. Sizde Alkan Patent ile sorunsuz işlemlerle kendinize ait buluşa belli bir süre içerisinde sahip çıkmak ve ondan art niyetli kişilerin kar elde etmesinin önüne geçmek için Alkan Patent web sitesine göz atabilirsiniz. İletişim numaralarımızı kullanarak alanında uzman ve her zaman çözüm odaklı çalışmalarını sürdüren ekibimizle iletişim kurabilir, sorunsuz hizmet anlayışını tek tıkla deneyimleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Söz konusu bir fikri korumak ve ona değer katmak olduğunda, Alkan Patent her an yanınızda olmaya ve sizi temsil etmeye devam ediyor.