Patent, buluş sahiplerinin fikirlerini koruma altına almayı sağlayan ve hangi ülke sınırları içerisinde alınmışsa o ülke sınırları içerisinde koruma sağlayan fikri mülkiyet belgeleri olarak karşınıza çıkar. Türkiye’de yapılan patent başvurunuzun sonucunda bu belge sadece ülkemiz sınırları içerisinde geçerli olduğundan, diğer ülkelerde de bu buluşun korunması için uluslararası patent başvurusu yapmak gerekir.

Türkiye sınırları içerisinde yapılan başvurunun, başvuru tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde Paris Sözleşmesine üye olan diğer ülkelere de başvuru yapılması ve bu başvuru yapılırken RÜÇHAN HAKKI istenmesi durumunda, Türkiye’de başvuru tarihi ve diğer ülkelere yapılan başvurunun tarihleri arasında diğer üçüncü şahısların aynı buluş için başvuru ile alacakları patent işbirliği hükümsüzdür.

Ulusal Patent Nasıl Alınır?

Temel olarak bakıldığında uluslararası patent başvuruları üç grupta değerlendirilir. Bu patent şekilleri şu şekilde sıralanır:

  • Klasik Patent: Klasik patent, yalnızca 2-3 ülke ile sınırlı kalması istenen durumlarda tercih edilebilir. Bu patent türünde her ülke için ayrı ayrı başvuru yapılır ve patent süreci ayrı ayrı (araştırma, inceleme) olarak tekrar edilir.
  • PCT (Patent İşbirliği Anlaşması): Birçok ülkede aynı anda patent koruması istenen durumlarda tercih edilmesi gereken bir patent durumudur. Tek bir başvuru ile 120 ülkenin tamamında koruma talebi yapılabilir. PCT bir belge olarak kabul edilmediği gibi araştırma ve inceleme işlemlerinin ortak yapıldığı bir sistem olarak kabul edilir. Yapılan bu ortak araştırma ve inceleme raporları, sonrasında PTC ye üye olan ülkelere geçiş yapıldığında etkisini gösterebilir.
  • EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi): Yalnızca Avrupa kapsamında bir patent koruması istenildiğinde tercih edilebilir. Yani 27 ülke tercih edildiğinde kullanılması gerektiği söylenebilir. Araştırma ve inceleme işlemleri bittiğinde, eğer patent başvuru şartları sağlanırsa belge alınır ve EPC ye üye olan ülkelerden istenilenlerle sunulan tercüme sayesinde koruma işlemi başlar.

Avrupa Patent Sözleşmesi aracılığı ile uluslararası patent başvuru yapmak, yalnızca 27 ülke arasında bir koruma oluşturarak patent tescili haklarından faydalanma imkânı yaratmak anlamına gelir. Bu patentin, sözleşmeye taraf üye ülkeler dışında herhangi bir geçerliliği söz konusu değildir. Bu sözleşmenin yapılmasındaki temel amacı üye olan ülkeler arasında yapılan herhangi bir patent tescilinin 32 üye ülke arasında geçerli olmasını sağlayarak daha hızlı ve kolay bir şekilde patent alabilme imkanı yaratmaktır.

Bu sözleşme sayesinde patent tesciline sahip olma maliyeti daha düşük olduğundan dolayı, Avrupa’nın her yerinde geçerli olan bir patent tescili olmasının sağlar. Ayrıca bu patent tesciline sahip olunduğunda, 20 yıl boyunca koruma sağladığını bilmenizde fayda vardır.

Avrupa Patentine sahip olabilmek için ilk olarak direkt Türk Patent ve arka Kurumuna başvuruda bulunulabilir. Bu sayede yürütülen işlemler Türkçe olacağından, çok daha kolay bir şekilde yürütebilir ve takibini yapabilirsiniz. Ulusal patent başvurusunun, başvuru tarihinden itibaren 12 ay geçmemişse, ulusal başvuru rüçhanı gösterilerek yapılması mümkündür. Avrupa Patent başvurusu için gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Tarifname,
  • Patent Başvuru Dilekçesi,
  • İstemler,
  • Özet,
  • Resimler

Bu belgeler kullanılarak rahatlıkla Avrupa Patenti başvurusunda bulunabilirsiniz.

Hangi patent türünün size uygun olduğunu öğrenmek için direkt olarak Alkan Patent uzmanlarından bilgi alabilirsiniz.

PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) Kimler Başvurabilir?

Patent başvurusu yapmak isteyen şirketler ya da buluş sahipleri, direkt olarak üye olan ülkelerin ulusal ofisleri aracılığı ile başvuruda bulunabilirler. Türk Patent Enstitüsüne Türkiye’de yaşayan tüzel ya da özel kişiler ya da Türk vatandaşları rahatlıkla başvuruda bulunabilirler.

Patent İşbirliği Anlaşması, içerisinde 153 tarafı barındıran ve uluslararası patent tesciline sahip olunmasına fırsat tanıyan önemli bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile birlikte uluslararası patent başvuru sahibi, başvuru tarihinden itibaren (varsa rüçhan tarihi) 30 ay boyunca anlaşmaya taraf olan ülkelerin her birinde patent başvurusu yapma hakkına sahip olabilir.

Verilen bu hak sayesinde, başvuru sahibi zaman ve nakitten kazanım elde eder. Bu anlaşma olmaksızın başvuru yapılmak istendiğinde, her ülke için ayrı ayrı araştırma masrafı söz konusu olduğundan, bu başvuru ile ücret tek bir sefer ödenir ve başvuru sahibi avantaj elde etmiş olur. Bu noktada göz önünde bulundurulması gereken önemli nokta ise bu anlaşmanın her ülke için patent elde etmeyi sağlamadığını unutmamaktır. Bu anlaşma ile sadece her ülkeye patent başvurusu hakkı bulunur. Yani her ülke için yine ayrı ayrı başvuru yapılması gerekir.

Patent başvurusunda bulunmak isteyen buluş sahipleri ya da firmalar, WIPO’ya başvuruda bulunarak işlemleri başlatabilir. Bununla birlikte PCT’ye taraf olarak kabul edilen ülkelerin ulusal ofislerinde ayrı bir şekilde başvuruda bulunmak da mümkündür. Türkiye’de yaşayan kişiler ise gerçek ya da tüzel olarak Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığını kullanarak patent başvurusunda bulunabilirler.

Türk Patent ve Marka Kurumu ile birlikte patent başvurusu yapmak için şu 2 yöntemden biri kullanılabilir:

  • E-PCT Sistemi ile TÜRK PATENT Kabul Ofisi seçilir ve online bir şekilde başvuru yapılabilir. Bu sayede tüm işlemler bu sistem üzerinden yürütülmeye başlanır. Başvuru sahibi ya da vekili ise işlemleri bu sistem üzerinde rahatlıkla takip edebilir.
  • Tarifname ve formlar ile kâğıt ortamında başvuru yapmak mümkündür. Bu durumda ise bazı belgelere ihtiyaç vardır.

Sahip olunan buluşları korurken aynı zamanda bu buluşları kullanabilmek için buluş sahiplerinin mutlaka patent başvurusu yapması gerekir. Bu patent sayesinde yapılan işlem sonrasında patent sahipleri, tescillenmiş olan buluşlarının haklarını kullanabilir ve sınai faaliyetlerini hukuka uygun bir şekilde yürütmeye hak kazanırlar.

Patent başvuruları, genellikle bulunulan ülkenin sınırlarını kapsayacak bir şekilde tercih edilirken, bu sınırları genişletmek isteyen patent sahiplerini, bu amacı hedefleyerek uluslararası patent başvurusu yapmalıdır. Farklı alternatif yollar kullanılarak tercih edilebilen bu başvurularla birlikte patent sahipleri, patent haklarını genişletme imkânından faydalanabilir.

Uluslararası patent başvurusu ile bu patentlere sahip olunduğunda, asıl ülke ve başvuru ülkesini içerisinde buluş sahibi haklarından yararlanabilir. Uluslararası patent başvurusu için izlenebilecek birçok adım vardır. Bireysel olarak yapılabilen bu başvuru, seçilen yönetimin getirdiği farklı uygulamalara göre değişkenlik gösterebilir.

Alkan Patent Güvencesi Her An Sizinle

Patent alınırken alanında uzman bir firmadan gerekli bilgi ve desteği almak bir adım öne çıkmanız ve işlemleri çok daha hızlı ve kolay bir şekilde halletmenizi sağlar. Bu anlamda Alkan Patent, aradığınız üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışını bulabileceğiniz son derece nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar.

Marka tescil etmek, günümüzde başarıyı hedefleyenler için çok önemli bir yere sahiptir. Bu sayede kişisel buluşlarınızı koruma altına alırken, diğer yandan işletmelerin için güvenilir bir belgelendirme sistemi ile rakiplerinizin önüne geçme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bu konuda Alkan Patent, marka serüvenine en iyi yol arkadaşı konumunda bulunurken, aynı zamanda çözüm odaklı hizmet anlayışı ile beklentilerinizi karşılar. Yurtiçi ya da yurtdışında tasarım, marka ya da patent gibi tescillerinizi alanında uzman kadromuza hızlı bir şekilde tamamlarken, geleceğe yönelik güvende hissetmenizi sağlayacak olan her bir detayı sizler için takip etmeye devam ediyoruz. Sizde başarı odaklı bir hizmete sahip olmak ve markanıza sahip çıkmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Alkan patent, söz konusu patent olduğunda kalitenin de tek adresi olmaya devam ediyor.