Tescil tasarım başvurusu; özel bir girişim ve özgün tasarım ile beraber geliştirilen her türlü ürünün fikri ve mülkiyet haklarının korunması açısından garanti altına alınması anlamına gelir. Tasarım tescili ile bir marka tarafından geliştirilen ürün, söz konusu marka adına tescillendiği için ürünün tescilinin yapıldığı marka bir değer kazanmış anlamına gelir.
Markaların piyasaya kendi tasarımları olan yeni ürünler çıkartmaları ya da daha önce çıkarılan ürünün bir kısmını kullanışlı, pratik ve daha yenilikçi hale getirerek bu özgün tasarımla beraber daha farklı bir ürün ortaya koymaları halinde markanın kendi sektörü içerisinde rekabet açısından iyi bir endüstriyel tasarım işi ortaya konulmuş olur. Aslında bu yapılan yenilikçi tasarımlarla endüstri ve sanayi alanında kullanılacak bir endüstriyel tasarım söz konusudur. Ortaya konulan yeni bir ürünün mutlaka öncesinde tescillenmesi gerekir. Aksi durumda ürünün taklitlerinin başka girişimciler tarafından tasarlanması ve piyasaya sürülerek bir kazanç elde edilmesinin önüne geçilmesi mümkün değildir.
Tasarım tescilinin önemini sorgulamak adına bazı firmaların yerleşik ürünleri için yapılan logosuz reklamları gören kişilerin büyük bir çoğunluğu ürünü ve markayı tanıdığı konusu örnek olarak verilebilir. Zira günümüzde görsel hafıza birçok insan tarafından çok aktif bir şekilde kullanılır. Gördükten sonra hafızada yer edinen çok fazla ürün vardır. Bu yüzden özellikle endüstriyel tasarımları korunması, başka kişiler tarafından taklit edilmesi, satılması, üretilmesi, reklamının yapılması gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için tasarım tescil belgesinin mutlaka alınmış olması gerekir. Ayrıca tasarım tescili yapıldıktan sonra herhangi bir şekilde izinsiz kullanılan tasarımlar için bunu yapan kişi ya da firmalar aleyhine yasal işlemler başlatılabilir. Bu sayede hak kayıplarının önüne geçmek mümkün hale gelir. Yasal işlem başlatılan firma ya da kişiler için hapis cezaları, para cezaları ve ticaretten men edilme cezaları gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durumda tasarım tescil belgesinin çok önemli bir konumda yer aldığı söylenebilir.
Gerçekleştirilecek işlemlerden önce detaylı bir kontrol yapılması çok önemlidir. Endüstriyel tasarım tescili nedir sorusu ise herhangi bir çalışma yapmadan önce mevcut durumu incelemek olarak ifade edilebilir. Tescil işlemi için ilk olarak ilgili mevzuata göre başvuru şartlarının bilinmesi gerekir. Endüstriyel olarak nitelendirilen tescil ürünün dış görünüşü ile alakalı yapılan bir işlem şeklidir. Söz konusu olan ürünün kendi grubundaki diğer eş değerlerine göre farklı dokusu, rengi, şekli ve ilave kısımları gibi görüntü olarak ayırt edici niteliğe sahip olması gerekir. Tasarımı yapılan ürün ile alakalı olarak işlevsel bir yenilik varsa, diğer yandan tasarım tescili başvurusu yapılması gerekir. Tasarımı gerçekleştirilen ürün endüstride ya da sanayide kullanılmak üzere ortaya konulduysa ya da satışı yapılacaksa endüstriyel tasarım olduğu bellidir.
Endüstriyel tasarımı taslak halinde ya da bitmiş olan ürün için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir başvuruda bulunulan ürünün dış görünümü detayında dokusu, malzemesi, rengi ve şekli gibi ayırt edici özellikleri tespit edilir. Endüstriyel tasarımlarda tescilin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için bu ürünlerin sanayi alanında kullanılmaya uygun ürünler olması şartı vardır. Tasarım ürünler markaların rakiplerinin ürünlerinden yenilikçi, farklı ve kullanıma uygun ürünler olması gerekir. Örnek vermek gerekirse; sanata dair tasarlanan yeni ürünler, müzik alanındaki yeni eserler bu kapsama dâhil değildir. Tasarım tescili nedir sorusuna genel olarak insanlarla alakalı olan ve sanayi alanında kullanıma uygun işlevde olan ürünlerde güvence olması adına bir belge verilmesi denilebilir.
Tasarım tescili nedir sorusunun cevabını alan kişiler için bir diğer merak edilen konu ise başvuru şartlarının neler olduğudur. Tasarım tescili başvurusu yapabilmek için istenilen belge ve bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
Gereken tüm evraklar ilgili kuruma beyan edildikten sonra, ürün için detaylı bir inceleme süreci başlar. Kuruma sunulan tasarım, alanında uzman bir komisyon tarafından incelenir ve bu inceleme sonucunda tasarımın tescile uygun bulunursa sicil kaydı gerçekleşir. Tasarım tesciline itiraz gelmesi durumunda ise sicil kaydı bir süre açıkta bekletilir. Eğer bu tasarım tesciline herhangi bir itiraz gelmezse, endüstriyel tasarımların tescili 6 ile 12 ay süre arasından sorunsuz şekilde gerçekleşir. Ancak bir itiraz gelmesi durumunda bu süre 9 aya ya da daha uzun bir süreye kadar uzayabilir. Bu itiraz gerçek ya da tüzel üçüncü kişiler tarafından tescil süreci tamamlanacak ürün için 6 ay içerisinde yapılabilir.
Tasarım tescili yapıldıktan sonra hemen geçerlilik süreci başlar ve bu süre topal 5 yıldır. 5 yılında sonunda tasarım tescil belgesinin hemen yenilenmesi şarttır. 5 yılda bir yenilenebilen tasarım tescil belgesi, en fazla 25 yıl boyunca yenilenme hakkında sahiptir. Tasarım tescil süreci olan 5 yılında sonunda bitmesi ya da tekrar yenilenmemesi durumunda gerçek ya da tüzel kişi olan başvuru sahibi, üründen kaynaklanan bütün haklarını kaybeder. 25 yıla kadar ürün tasarım haklarının hepsi gerçek ya da tüzel kişi adına korunurken, 25 yılın sonunda tasarım ürünle alakalı gerçek ya da tüzel kişi adına bir hak talebi yapılamaz.
Tasarım tescil sorgulama için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kurulan bir internet sitesi mevcuttur. Bu site üzerinden tasarım tescil sorgulama yaparak, başvuru öncesinde benzer tescilli ürünlere ulaşmak mümkündür. Alkan Patent; daha önce tescili yapılan ürünler hakkında sizin adınıza sorgulama yapan ve kısa süre içerisinde bilgi veren bir firma olarak rakiplerinden hep öndedir. Bu sayede tecilli olan ürünler firmamızın alanında uzman ekibi tarafından incelenmiş ve boş yere aynı ya da çok benzer ürünler için tescil başvuru yapılmasının önüne geçer.
Tasarım tescil başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurları göz önünde bulundurarak size ait olan bir fikri koruma altına alabilir ve resmi olarak tescilletebilirsiniz. Aksi takdirde istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalma ihtimali her zaman vardır. Alkan Patent güvencesiyle gerçekleştirilen tasarım tescil sorgulama işlemi sayesinde aynı zamanda ürünlerde tescilin devam edip etmediği anlaşılır. Bu sayede zaman ve parasal olarak kayıp yaşamanın önüne geçilmiş olur. Bu yüzden bu konuda bir çalışma yapmadan önce, gerçekleştirilmesi gereken ilk aşamalardan biri olarak tescil sorgulama yapılması önerilir.
Alkan Patent; tasarım tescili başvurusunda sizin adınıza bulunan ve bu süreci en yakından takip ederek olası sorunlara akılcı çözüm önerileri sunan profesyonel bir firmadır. Uzun yıllardan süregelen bu çalışma tecrübesini deneyimlemek ve tasarım başvurusunu yaparken güvenilir hizmet almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Alkan Patent; söz konusu patent ve marka tescili olduğunda kalite ve güven odaklı hizmetin tek adresi olmaya devam eder.