Patent İşbirliği Anlaşması (PCT), uluslararası patent başvuruları ile birçok ülkenin her birinde aynı anda aynı buluşun koruma altına alınması için ulusal patent başvurusu yapmayı mümkün hale getirir. Uluslararası patent başvurusu, bir PCT Taraf Devletinin vatandaşı ya da mukimi olan her başvuru sahibi tarafından yapılabilir. Genellikle başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülke ya da ikamet ettiği akit devletin ulusal patent ofisine, başvuru sahibinin kişisel tercihlerine bağlı olarak Cenevre’deki WIPO Uluslararası Bürosunda dosya haline getirilebilir.
Bu anlaşma, uluslararası başvuruların uyması gereken tüm resmi şartları ayrıntılı bir şekilde düzenleyerek başvuru sahibine gönderilir. Bir PCT başvurusunun yapılması, PCT’ye bağlı olan tüm akit devletlerin uluslararası başvuru tarihi geldiğinde, belirlenen her devlet için o devletin ulusal patent ofisine herhangi bir ulusal patent başvurusu yapılmış gibi aynı şekilde düzenlenir.
Uluslararası başvuru, uluslararası bir araştırmaya tabi tutularak yine uluslararası araştırma raporu çıkarılır. Bu araştırma, PCT tarafından yetkili olan Uluslararası Araştırma Otoritelerinden (ISA) biri ile gerçekleştirilerek uluslararası araştırma raporuyla sonuçlanırken, talep edilen buluşun patentlenebilirliğini doğrudan etkileme ihtimali olan yayınlanmış belgelerin alıntılarının bir listesi oluşturulur. Bu durum uluslararası uygulamada bu şekilde ilerler. Bununla birlikte araştırma raporu sonuçlarına göre buluşun patentlenebilirlik unsurlarını karşılayıp karşılamadığına ilişkin bağlayıcılığı olmayan bir uluslararası ön inceleme verilir.
Bu uluslararası araştırma raporu, yazılı görüş ile içeriği doğrudan değerlendirildikten sonra, özellikle bu görüş ve raporun içeriğinin patent verilmesine olanak sunup sunmadığı durumlarda, başvurunun geri çekilebilir olduğuna dair bilgi başvuru sahibine iletilir ya da buna başvuru sahibi karar verebilir. Bu durum başvuruda yer alan iddiaları değiştirmek için de uygulanabilir.
Eğer Uluslararası bu başvuru geri çekilmezse, Uluslararası Büro tarafından uluslararası araştırma raporuyla birlikte yayınlanma kararı çıkar. Bununla birlikte bu yazılı görüş PATENTSCOPE’da tekrar yayınlanır.
Rüçhan tarihinden itibaren ilk 22 ayın sona ermesinden önce, başvuru sahibi özellikle de aşağıda yer alan belgeleri dikkate alarak, ilgili olan belgeler için ek bir arama yapmak amacıyla Ek Uluslararası Arama Otoritesi (SISA) isteğinde bulunma hakkına her zaman sahiptir. Yapılan bu ek araştırmanın temel amacı, ulusal aşamada patent verilmesi ihtimalini arttıran başka belgelerin ortaya çıkma ihtimalini en az seviyeye indirmektir.
Ulusal ya da bölgesel patentleri aramak amacıyla uluslararası başvuruya devam etmek için karar veren herhangi bir başvuru sahibi, birçok akit devletle alakalı olarak, ulusal olan prosedürü başlatmak amaçla rüçhan tarihinden itibaren 30. Ayın sonunda kadar bekleme hakkına sahiptir. Gerektiği zamanlarda başvurularını Avrupa patent ofisinin diline çevirerek, gereken ücretleri ödedikten sonra yerel olan patent acentelerinden hizmet alarak yapma imkanı yakalayabilir.
Eğer bu konuda başvuru sahibi, örneğin araştırma raporunda belirtilen yazılı görüş ve belgelerde varılan sonuca değinmek ya da değiştirilmiş başvurunun potansiyel olan patentlenebilirliğini gözden geçirmek için başvuruda bir değişikliğe gitmek isterse, isteğe bağlı şekilde uluslararası ön inceleme talebinde bulunabilir. Bu ön incelemenin sonucunda, PCT kapsamında yetkili olan Uluslararası Ön İnceleme Otoritelerinden (IPEA) biri tarafından hazırlanan patentlenebilirlik belgesi hakkında bir uluslararası ön rapor ile talep edilen aynı buluşun patentlenebilir olması hakkında ön ve bağlayıcı bir görüş içerir. Bu sayede patent sahibine, bir patent alabilme şansını değerlendirebilmek amacıyla çok daha güçlü bir temel ve rapor olumlu olduğunda, bölgesel ve ulusal patent ofisleri bakımından başvuruya devam edebilmek amacıyla çok daha güçlü bir temel oluşturur.
Herhangi bir uluslararası ön inceleme talebi yoksa Uluslararası Büro, ISA’nın yazılı olan görüşüne dayanarak patentlenebilirlik konusunda uluslararası bir ön rapor oluşturarak bu raporu en kısa zaman içerisinde belirlenen ofislere iletir.
Söz konusu PCT kapsamında bu prosedürün başvuru sahipleri, patent ofisleri ve genel olarak halk için birçok avantajı beraberinde getirdiği söylenebilir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
Sonuç olarak Patent İşbirliği Anlaşması (PCT):
Patent İşbirliği Anlaşması, uluslararası patent işlemlerinde buluş sahibinin işlemleri çok daha hızlı ve kolay bir şekilde halledilmesine sağlar. Bu anlamda hangi firma ile çalışıldığı, kalite ve güven açısından son derece önemlidir. Aksi takdirde ulusal ve uluslararası patent işlemlerinde istenmeyen sorunların çıkması kaçınılmaz olacaktır.
Bu anlamda Alkan Patent, üst düzey kalite standartlarında hizmet alabileceğiniz son derece nitelikli bir firmadır. Uzun yıllardır bu sektörde verdiği hizmetler sayesinde başarısını ispatlayan firmamız için öncelikli olan daima müşterilerin istek ve beklentileridir. Tasarım, patent ve marka tanınırlığını sağlayan birçok hizmeti bir arada bulabileceğiniz Alkan Patent, size ait olan buluş ve fikrinizi korumanız için gereken her türlü detayı büyük bir titizlikle yürütmeye devam eder. Sorunsuz bir şekilde işlemleri sizin adınıza hallederken, bu süreçte karşınıza çıkabilecek her türlü soruna akılcı çözümleriyle çok daha geniş bir perspektiften bakan Alkan Patent, bu anlamda tüm haklarını korumaya devam eder. Sizde Alkan Patent farkını deneyimlemek ve kaliteli hizmet almanın verdiği gönül rahatlığını yaşayarak buluşuna ait patenti alabilmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.