Marka, tescili gerçekleştikten sonra belirlenen süre kadar kullanılabilir. Markaların korunma süresi, başvuru gününden itibaren 10 yıllık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu süre istenildiği takdirde koruma süresinin sona ermesiyle beraber 10'ar yıllık sürelerle tekrar yenilenebilir. 10 yıllık koruma süresinin sona ermesiyle birlikte markanın korunması yani marka tescilinin devam ettirilmesi isteniyorsa bu durumda Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurarak yenileme işlemi nin yapılması gerekir. Alkan Patent olarak, markanızın yenileme ve korumasının devam etmesi konusunda siz marka sahibine önceden bilgilendirme yaparak, gerekli olan işlemleri sizin adınıza sürdürmekte ve başarıyla tamamlamaktayız.
Aynı zamanda markaların korunması konusunda düzenlenmiş olan 6769 Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerince, markaların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre sona ermeden altı ay öncesinden marka yenileme işlemi başlamaktadır. Bununla bera ber müracaatın yapılması gerekmektedir. Bu süre zarfında yenileme yanı süre uzatımı yapılma yan markalar kanun nezdinde hükümsüz sayılacak geri alınabilmesi için ise dava yoluyla müm kün olacaktır.
Aynı zamanda MarKHK'dan farklı olarak kısmi yenileme imkanlarıda bulunmakta böylelikle tescil edilen ürünün tümünün koruma haklarının korunmasının dışında, istenilen hizmetlerin yada mal ların korunmasına ilişkin yenileme işlemi yapılabilmektedir.
Marka yenileme talebinde bulunma yetkisi, sadece marka sahibine aittir. Ortaklı olan markanın yenileme talebi ise hak sahiplerinin belirlediği kişi yanı temsilci tarafından yapılmalıdır. Marka hak sahiplerinin herhangi bir kişi belirlemediği durumlarda ise başvuru formunda yer alan ilk hak sahibi, temsilci olarak kabul edilecek ve yenileme işleminin onun tarafından yapılması istenecek tir.
Marka yenileme işlemi markanın sahibi yada belirlenmiş olan vekiller üzerinden gerçekleştiril mektedir. Marka yenileme başvurusuna giderken bazı evraklarında tamamlanmış olması gerek mektedir. Bu evraklar arasında talep dilekçesi, marka yenileme ücretinin bankaya yatırıldığına dair banka dekontu ve vekâletnamedir. Çünkü bankaya gerekli ücretin ödenmesi koşuluyla, koruma süresinin uzatılması mümkündür.
Marka yenileme işlemi, ayrıntılı olarak marka yenileme talebi koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden önceki altı ay içinde gerçekleştirilmelidir. Ay süreç içerisinde yenileme ücretinin ödenmiş olması ve elinizde bununla ilgili bir belge olması gerekmekte, ilgili formlar aracılığıyla Türk Patent'e bildirilmesi gerekmektedir. Belirtilen süre zarfında yenileme işleminin gerçekleşti rilmemesi durumunda ek bir ücret ödenerek, koruma süresinin sona erdiği ayın son gününden itibaren altı aylık bir süre uzatımı içerisinde yapılabilir. Marka tescili süresinin sona ermesi ve markanın belirlenen süresi içinde yenilenmemesi durumunda, marka tescili sona ermektedir.
Eğer belirtilen süre içinde marka yenileme işlemi yapıldıysa, bu durumda yenileme işlemi gerçekleştikten sonra marka sahibine Marka Yenileme Belgesi gelecek ve marka yeniden on yıllık bir korunmaya alınmış olacaktır. Profesyonel ekibimizle birlikte, Alkan Patent olarak marka yenileme işlemlerini online olarak e-imza ile marka hak sahipleri adına gerçekleştirmekte ve işinizi kolaylaştırmaktayız.
Tescil edilmiş olan her marka başvurusu, başvuru yapıldığı tarihten itibaren 10 yıllık bir koruma sağlar. Her 10 yılda bir yenilenerek marka üzerinde sonsuz bir kullanım hakkı kazanılabilir. Bu işleme verile genel ad ise "Marka Yenileme" dir. Tescil ettirdiğiniz markanızı belirtilen zamanda yeniletmediğiniz takdirde, marka üzerindeki hakkınız düşer ve ürünün kullanımı ile ilgili haklarda ortadan kalkar. Tescilini aldığınız markanızın hakkının yok olmasını istemezsiniz, bu sebeple belirtilen süre içinde yenileme işlemi yaparak, kullanımınıza devam edebilirsiniz.
Marka yenileme işlemi yapılırken, belli başlı kriterlere dikkat edilmeli dikkat edilen bu kriterle, sorunsuz bir yenileme işlemi gerçekleştirmelisiniz. Marka yenileme işlemi yapılırken, öncelikle belirtilen süreci kaçırmamaya özen gösterilmelidir. Marka yenileme işlemi, markanızın başvuru tarihinden itibaren 10. yılını doldurmadan 6 aylık süre zarfında yapılmalıdır. Yenileme işlemi bu süreçte yapılmadığı takdirde, cezalı marka yenileme sürecine girersiniz ki buda ekstra bir maliyet anlamına gelir.
Aynı zamanda yenileme başvurusu yaparken, kesinlikle marka adınızın ve başvuru numaranızın doğru olduğundan emin olmalısınız. Son olarak marka yenileme yaparken, kontrollerinizi iyi yapmalı ve doğru hizmeti seçtiğinizden emin olmalısınız.
Marka tescili bilindiği üzere on yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreçte, marka sahibinin başvurusu üzerine 10 yıllık sürelerde istenildiği kadar yenilenebilmekte ve böylelikle sonsuz bir marka tesciline sahip oluşabilmektedir. Markaların koruma süreçleri tescil belgesi oluşturulduğunda değil başvuru tarihinden itibaren başlamaktadır.
Yani kısacası tescilli markanın koruma süreci başvuru tarihinden itibaren on yıldır.
TÜRK PATENT harç bedeli, marka yenileme hizmet ücreti, KDV dahil ücretlerin toplamından ibarettir.
Markalar, başvuru tarihinden itibaren başlayan 10.yılın sonuna 6 ay kala ve 10 yıllığına yenileme yapılmaktadır. Marka yenileme ücretleri ise 10 yıllık yenileme süresine dahildir. Fakat üçüncü tarafların dahil edildiği markalarınıza benzer olan başvuruların izlenmesi ve itiraz işlemleri dahil değildir.
Marka yenileme belgesi, tarafınıza dijital olarak gelmekte ve olduğu gibi müvekkillere gönde rilmektedir. Renkli olarak gönderilen her kopya tescil yenileme belge aslı yerine geçmektedir. Marka yenileme ile ilgili belgeler, hem dijital hemde fiziki olarak saklanmalı, olası her durum için hazırlıklı olunmalıdır. Marka yenileme işlemi yapılmamasına rağmen üçüncü tarafların yenileme tarihinden sonraki iki yıl geçerli olacak başvurulara itiraz hakkınız bulunmaktadır.
Fakat itiraz edildiği anda markanın fiilen kullanılan mal ve hizmet grupları dikkate alınmaktadır. Bu mal ve hizmetlerin belgelerle ispatlanması halinde, üçüncü taraf başvurusu engellenmektedir.
Marka tescil süreçlerini takip altına almak, sürecin ilk ve en önemli adımıdır. Bu genel olarak marka portföyü yönetim araçları uyarıları ile yapılır.
Tüm markaların yenilenip yenilenmeyeceğine dair stratejik bir plan ve değerlendirme yapılma lıdır. Bu değerlendirmeler markanın kullanımı ve gelecekteki iş planları göz önünde bulunduru larak yapılır.
Marka yenileme başvurusu işlemleri gereken tüm belgelerin toparlanması ile birlikte Türk Patent ve Marka Kurumu'na sunulmalıdır. Bu işlemi ise genellikle online sistemler üzerinden yapılmakta dır.
Marka yenileme ücretleri, başvuru ile beraber veya hemen ardından yaptırılmalıdır. Ücretlerin zamanında ödenmemesi başvurunun reddedilmesine yol açacaktır.
Başvurunun onaylanmasını beklerken herhangi bir eksikliğin hızlı bir şekilde çözülmesi için süreç takip edilmelidir.
Marka yenileme süreleri yanlış hesaplandığı durumlarda bu konu markanın korumasız kalması na neden olabilir. Marka yenileme başvuru sırasında sunulan bilgilerin yanlış olması durumunda işlemin reddedilmesi söz konusu olacaktır. Yanlış hesaplanmış yada belirtilen zamanda ödenme miş ücretler yenileme süresinin aksamalarına neden olur.
Marka yenileme talebinin, marka sahibi tarafınca koruma süresinin sona erdiği tarihten önceki 6 ay içinde yapılması gerekmektedir. Aynı süre içinde yenileme ücretinin ödendiğine ilişkin bilginin, Türk Patent Kurumu'na teslim edilmesi gerekmektedir.
Bu süreç içinde talebin yapılmaması yada marka yenileme ücretinin ödendiğine dair bilginin,Türk Patent'e sunulmaması halinde marka yenileme talebi yenileme ücretinin geç ödenmesi durumu na, ek bir ücretin ödenmesi durumunda koruma süresinin sona erdiği tarihten itibaren, 6 aylık süre içinde de yapılabilmektedir.