Firmalar ticari faaliyetlerini yürütürken, marka tescili ve ticari unvan tescili arasında bazı karışıklıklar yaşayabilmektedir. Marka tescili firmaların mal ve hizmetlerini ayırt etmesine fayda sağlarken, ticari unvan tescili ise diğer firma ve işletmelerden ayrıt edilmesini sağlamaktadır.

Marka Tescili ile Ticari Unvan Tescili Farkları

Marka tescilinde konu firmaların ürün ve hizmetlerini ayırt etmektir. Ticari unvan da ise konu işletmenin kendisidir. Marka tescili ile unvan tescili arasındaki fark temel olarak bu noktadadır.

Marka Tescili ile Ticari Unvan Tescili Arasındaki Farklar

Firmalar kimi zaman ticari unvan aldıklarında markalarının tescil edildiğini ve artık bu ismi başkasının kullanamayacağını düşünürler. Buna karşın marka tescili ve ticari unvan tescili birbirinden farklı konulardır. Bu iki tescil, koruma anlamında farklı amaçlar için kullanılmaktadır.

Marka tescili ile ticari unvan tescilinin arasında şu farklardan söz edilebilir;

  • Şirket isimleri ticaret odalarında alınırken, marka tescilleri ise Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan alınmaktadır.
  • Şirket unvanları tek bir firmaya verilse dahi küçük değişiklikler birbirine benzer isimlerle ticari işletme kurulabilir. Marka tescilinde ise küçük değişimler kabul edilmemektedir. Yazılış ve okunuş olarak birbirine benzer markalar tescil alamazlar.
  • TSE ve KOSGEB gibi resmi kuruluşlar, ticaret unvanlarını yeterli görmeyerek marka tescil zorunluluğu ortaya koyar.
  • Ticaret unvanı sorgulaması için ticaret odasına giderek sorgulama yapılmalıdır. Marka tescil belgesinin alınması ise 6-7 aylık bir süreyi kapsayabilir.
  • Ticari unvan mali müşavirler aracılığıyla yapılırken, marka tescillerinin marka vekiline sahip patent ofisleri aracılığıyla yapılması gerekir.
  • Ticari unvan ile marka farklı isimlerde olabilir. Bir firmanın tek bir ticari unvanı varken, çok sayıda marka tescili olabilir.
  • Ticaret odalarında faaliyet alanı belirlenirken, benzer durum marka tescili için de geçerlidir. Marka tescilinde faaliyet sınıflandırması 45 kategoriden oluşmaktadır. Sınıf belirlenir ve daha sonra tescil başvuru yapılır. İstendiği takdirde 45 sınıfın tamamı seçilerek marka tescil ettirilebilir.
  • Daha önce kullanılmamış olan isimler, ticari unvan olarak kullanılabilmektedir. Marka tescili için ise birçok farklı koşul bulunmaktadır. Markanın daha önce başkası tarafından tescil edilmesinin yanı sıra; genel ibare olması, vasıf ve üstünlük belirtmesi, milli ya da dini kelime barındırması gibi sebepler dolayısıyla tescil başvurusu olumsuz sonuçlanabilir.
  • Şirketler iflas etmedikleri süreci isimleri baki kalırken, marka tescili ise 10 yıllıktır. Yenilenmediği sürede marka tescili düşer. On yılda bir yenilenen tesciller ise sonsuza kadar markanızı koruyacaktır.

Marka tescilinin ticari unvan tesciline oranla birçok farklı avantajı bulunmaktadır. Siz de markanız için bu avantajlardan faydalanmak isteyebilirsiniz. Tescilli markaya sahip olmak firmanızın mal ve hizmetlerini çok daha etkin biçimde koruyacaktır. Marka tescili başvurunuzun olumlu ve hızlı bir şekilde sonuçlanması için ise bir patent firmasıyla çalışmalısınız. Alkan Patent olarak, marka tescil başvuru sürecinizi profesyonellik içinde yürütüyor ve belgenizi en kısa sürede almanızı sağlıyoruz. Daha detaylı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilir, yenilikçi çözümlerimizden faydalanabilirsiniz.