Marka izleme; markanın özgünlüğünü korumak ve sektörde algıların markaya karşı kötü açıdan değişmemesi için gerekli olan bir işlem olarak bilinir.
Marka; özgün tasarıma sahip olan, bir işletmenin mallarının diğerlerinden ayırt edilmesi sağlayan en önemli işarettir. Bir markaya sahip olmak, işletmenin statüsü ve bilinirliği için son derece önemlidir. Markaya sahip olmak için, marka tescil işlemi işe markayı tescil ettirmek gerekir. Marka tescili, bu yapının en doğru şekilde korunmasını ve başkaları tarafından kullanılmamasını sağlar.
Türkiye sınırları içerisinde iş yapan bir işletmenin, neredeyse hepsinin müşteriler tarafından tanınmasını sağlayan bazı markalar vardır. Bu noktada eğer markanız tescil edilmediyse size ait sayılmaz. Tescil edilen bir marka 10 yıl boyunca koruma altına alınırken, bu süre zarfı içerisinde markaya zarar verebilecek herhangi bir iş ya da taklit yapan kişilerden; zararın önlenmesi, tazminat hakkı, ceza soruşturması başlatılması gibi haklara sahip olunur. Bir markayı tescil ettirmek kadar, ilerleyen süreçlerde markayı koruma altına almak da çok önemlidir.
Marka değerinin korunması için kullanılabilecek en etkili yöntem marka takibinin yakından yapılmasıdır. Marka izleme işlemi sayesinde markalarını benzer marka tescillerine karşı koruyabilir ve olası durumları engellemek mümkün olabilir.
Marka izleme, tescil ile koruma altına alınan bir markanın, zaman içerisinde iyi ya da kötü niyetli girişimler tarafından taklit ya da benzer markalarda korunması amacıyla yürütülen önemli bir süreçtir. Marka izleme işleminin yapılmaması durumunda, tescilli markaya benzer bir marka Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru ile koruma altına alınabilir. Bu durum ise marka için kötü bir algı yaratırken, var olan potansiyel müşterilere karlı bir algı karışıklığına yol açacağı için marka değerinin düşmesine neden olabilir.
Markaların tescil sonrası, diğer firmalar tarafından markanın benzerleri için başvuruda bulunulabilir. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda çalışan marka uzmanları, markaları değerlendirmeye tutarken kendi bakış açıları ile markanın benzer olmadığına dair karar verme hakkına sahiptir. Türk Patent ve Marka Kurumu marka uzmanlarının izin verdiği markalar, marka bülteninde yayınlanır. Bültende yayınlanan bu markalara itiraz edilmemesi durumunda marka artık tescillenmiş olur.
İtiraz süresi ise ilan yayınlandıktan sonra, marka bültenine çıktıktan sonraki 2 ay içerisindedir. Türk Patent ve Marka Kurumu’na benzerlik açısından itiraz edildiğinde, tescili için başvurusu yapılan markaya Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından benzerlik incelemesine başlanması gerekir. Eğer bir benzerlik tespit edilirse, marka başvurusu reddedilir.
Müracaat işlemi yapılan her bir markayı tescilli marka sahibi bireysel olarak değerlendirme takibindeki zorluklardan kaynaklı mümkün değildir. Aylık ilan sistemi ve bülteninde, aylık olarak yaklaşık 7000-8000 ilan yayınlanır. Aylık olarak yayınlanan resmi markalar bülteninde ilana çıkan markalar içi benzerlik itirazında bulunulmaması halinde, marka tescili sorunsuz şekilde gerçekleştirilecektir. Bu durum ise gerçek hak sahibi olan kişilerin mağduriyet yaşayacağı anlamına gelir. Marka izleme hizmeti alan hak sahipleri, tespit edilen benzer markalara zamanı geldiğinde itiraz ederek haklarının koruma altına almasını sağlayabilir.
Marka izleme; Türk Patent ve Marka Kurumu, kendisine yapılan Marka Tescil Başvurularını Sınai Mülkiyet Kanunun ilgili olan maddelerine göre incelendikten sonra, uygun bulduğu takdirde tescil etmek üzere marka bülteninde yayına çıkarır. Üçüncü kişilerin bilgisi olması amacıyla ayda iki defa dijital ortamda yayınlanan bu marka bülteninde, yayınlanan marka tescil başvurusuna itiraz edilmediği takdirde ilgili marka tescil başvurusuna tescil kararı verir. Bu karar sonrasında ise tescil edilen markanın iptal edilmesi talebinde üçüncü kişilerin muhatabı sınai mülkiyet mahkemeleri olarak
bilinir. Ancak sınai mülkiyet mahkemelerinde açılacak marka tescil iptal davası, hem maliyet hem de zaman açısından çok zorlayıcı olabilir.
Markanın izlenmesi için geçerli olan ve önemli sebepler şu şekilde sıralanabilir:
Markanızı rakip firmalara karşı koruma altına almanız gerekir. Çok kolay ya da çok zor bir marka tescili sürecinden sonrası Marka Tescil aldıysanız, az ya da çok ama sizin için önemli bir yatırım yaptıysanız, sonraki aşamada tescilli bu markayı tüketiciye tanıtmak ve farklı mecralarda reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak gerekir.
Tescilli markanızla birebir aynı olmasa bile, tüketici algısını olumsuz anlamda etkileyen, karşılaşılan ve ürünlerin satın alınması açısından engel teşkil edecek derece benzer olan markaların tescil alması firma açısından olumsuz sonuçlar doğurur. Bu yüzden rakiplerinizle markanızı, marka değerinizi hiçbir şekilde paylaşmamak için markanızı izletmenizde fayda vardır,
Markanızı izletmediğinizde ve benzer markaları itiraz yoluyla iptal ettirmediğinizde, sonraki süreçte daha zor ve çok yüksek maliyetli süreç içeren Sınai Mülkiyet Mahkemelerinde dava açma yolunu tercih edebilirsiniz. Yaklaşık olarak iki sene süren bu dava süreci, hem markanızı hem de firmanızı ticari anlamda yıpratacaktır. Harcanılan zaman, para ve enerjiyi önceden tahmin etmek çok zor olacaktır. Bu süreci ve süreç içerisinde harcayacağınız enerji ve parayı, markayı tanıtmak ve büyümek için kullanmak varken dava sürecine girmemek için markanızı izletmelisiniz.
Markalaşma; verilen hizmetin ve bir marka yaratmak için verilen emeğin hukuki olarak koruma altına alınması anlamına gelir. Oluşturulan markanın korunması ise ancak tescilli olmasıyla sağlanabilir. Tescilli olan bir marka hem marka sahibini hem de tüketicileri birçok açıdan güvence altına alır. Marka sahibine taklit eden ya da o markayı kullanmak isteyen art niyetli kişilere karşı hukuki açıdan koruma sağlar ve emek hırsızlığı yapılmasının önüne geçer. Kullanılan marka, aynı zamanda tüketici için saygınlık anlamına gelir. Tüketici, aslında markayı bir bakıma sigortası olarak görür. Bu marka tüketici için bir güvence demektir. Diğer yandan markalaşma hizmet-tüketici arasında kurulan iletişimde etkin rol oynar. Bu nedenle tescilli bir marka her zaman çok daha avantajlıdır. Alkan Patent olarak bu konuda verdiğimiz hizmet ve marka izlemeyle ilgili detayların incelenmesi çok önemlidir.
Markanızı Türk Patent ve Marka Kurumu açısından tescil ettirmek, markayı 10 yıllık bir koruma altına alır. Yasal yollar aracılığıyla marka değeriniz bu süre içerisinde korunur. Ancak bu koruma, markanın tehlike altında olmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden süreç içerisinde marka takibinin devam etmesi önemlidir. Müşteriler için marka izleme hizmeti konusunda en iyi hizmeti alabilmesi için Alkan Patent olarak her zaman yanınızda olmaya devam ediyoruz.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından her ay marka bültenleri yayımlanır. Marka takip biriminde çalışan alanında uzman yetkililer tarafından yayınlanan bu bülten analizleri büyük bir titizlikle incelenir. Yapılan incelemeler sonucunda ise marka değerine benzer bir marka tescil başvurusu ile karşılayan danışmanlar tarafınıza haber vererek izlenmesi hedeflenen yol hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bu durumda ise yapılacak ilk iş marka için itiraz sürecini başlatmaktır. Çünkü Türk Patent ve Marka Kurumu benzer marka başvuruları için itiraz hakkı verir. Bu gerekçeleri göz önünde bulundurarak birlikte yapılan itirazlar değerlendirilir. Eğer söz konusu olan itiraz kabul edilirse, markanın tekrardan incelenmesi gerekir. Marka hakkının korunması açısından bu yöntem uygulanabilecek en etkili ve çözüm odaklı adım olarak nitelendirilir.
Marka izleme hizmeti konusunda güvenilir ve kaliteli hizmet alabileceğiniz firmamız, yapılan marka tescil başvurusu ve tescil işlemlerinde gösterilen titizlik sayesinde markanız tescil edildikten sonra izleme hizmetinde de göstermeye devam ediyoruz. Yapılan marka izleme hizmeti sonucunda, benzer marka başvurusu bizim müvekkilimiz olsa bile marka sahibine bilgi veriyoruz. Marka tescil sürecinde ve sonraki aşamada güvenilir hizmetin tek adresi olan Alkan Patent, alanında uzman ve tecrübeli ekibiyle her zaman hizmetinizde olmaya devam eder.
Firmamız için öncelikli olan daima istek ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak, bu istekler doğrultusunda nitelikli hizmet vermektir. Dolaysısıyla marka tescilli konusunda karşınıza çıkan her türlü soruna karşı, Alkan Patent ’in alanında uzman ekibinden akılcı çözüm önerileri alabilirsiniz. Hizmetlerimizle alakalı detaylı bilgi sahibi olmak için ofisimizde alanında uzman kadromuzla yüz yüze iletişim kurabilir ve web sitemiz üzerinden online olarak işlem yapabilirsiniz.