Logo, bir markanın yüzü olarak nitelendirilen çok önemli bir kavram olarak karşınıza çıkar. Geniş kapsamlı bakıldığında markaya ait izler taşıyarak, markaya ait belli başlı özellikleri yansıtan ve ismini gösteren renklerden, yazılardan ve şekillerden oluşan görsellerin hepsini içine alır. Logo tescili yapmak, diğer yandan markanın tescillenen bir yüzünün oluşması anlamına gelir. Bundan dolayı logo tescili yapılacak olan markanın amblemi, logo ile artık tescillidir ve tamamen o markaya ait kabul edilir.

Logo tescili yapıldıktan sonra, logo üzerinde bulunan tüm haklar markaya ait olur. Bu yüzden izinsiz şekilde kullanılması, ayırt edici özelliklerinin değiştirilmesi ve kopyalanması gibi durumların önüne geçmek için yasal hakların olduğunu gösterir.

Logo Tescili Nedir?

Yapılan araştırmalar, logo tescili yapılmış olan markaların kurumsallık bakımından diğer markalardan öne çıktığını, tüketicilere daha iyi hizmet verdiğini, hedef kitleye daha rahat ulaşabileceğini gösteren çok önemli bir etken olduğunu ifade eder. Bu yüzden birçok firma logo tescili yaptırırken markaların kendi isimlerini, ürünlerini, karakteristik özelliklerini ve çalışma standartlarını yansıtan logo tasarımlarına yönelirler. Logoların marka yüzü olarak nitelendirildiğinde, markaların ilk temas olarak logoların dikkat çektiğini ve bu anlamda ilk sunumu logoların yaptığı mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu nedenle bir markaya logo tescili yaptırmak, markaların kurulum aşamasında iken ilk yapılması gereken önemli işlerden biri olarak kullanılır.

Logo Tescili Nasıl Yapılır?

Logo tescili başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumuna talep edilen belgelerin tamamı eksiksiz bir şekilde teslim edildiğinde yapılmış olur. Talep edilen bu belgelerde herhangi bir eksiklik söz konusu değilse, logo tescili başvurusu işleme alınır ve logo tescili yapılacak değerlendirme kısmına geçilir. Bu adımın da olumlu şekilde sonuçlanması halinde, logo tescili yapılmış olur.

Logo tescil yapılmasıyla beraber, markaların aktif şekilde kullandığı logonun tüm hakları markaya geçiş yapmıştır. Dolayısıyla markaların her türlü sorunda yasal olarak bu hakkı kullanma özgürlüğü vardır. Bu yüzden marka ait olan logolar, yasal olarak koruma altına alınmış demektir. Logo tescili yalnızca markaya ait değil, direkt olarak bireysel kişilere de ait olabilir. Bu durumda logo tescili başvurusu kısmında istenilen belgelerde bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu belgelerde değişiklik olması, genel süreci hiçbir şekilde etkilemez.

Logo Tescil Belgesi Ne İşe Yarar?

Sahip olduğu logo ile ön plana çıkmayı başaran firmalar, hitap ettiği tüketici kesim tarafından kullandığı marka logosu ile tanınır. Bu durum ona göre yoğun bir talebin ve tüketimin yaşanmasına neden olacağından, son derece avantajlıdır. Ayrıca logonun görüldüğü her yerde markayı tanıtmak, daha fazla ön plana çıkmasını sağlar. Dolayısıyla tüketicinin markayı tanıması, işletmenin istediği güven ortamının oluşmasına neden olur.

Logo tescili devlet tarafından uygulanan teşviklerin, kalite belgelerinin ve üretim izinlerinin denetlenmesi konusunda etkin rol oynar. Ayrıca bu sayede işlemler çok daha hızlı şekilde çözülebilir. Logo tescili yapan firmalar, bu tescil işleminin getirdiği ayrıcalıklardan sonuna kadar yararlanabilir.

Logo Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Logo tescil başvurusu sırasında, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından istenilen belgelerin gerçek ya da tüzel kişi bakımından bazı farklılıklar yaşanabilir. Logo tescil başvurusu yapan kişi eğer tüzel kişi ise; vergi levhası, faaliyet belgesi, logo örneği ve logo tescili ücretinin ödendiğini gösteren bir belge talep edilir. Logo tescil başvurusunda bulunan kişi eğer gerçek bir kişiye; vekaletname, TC kimlik numarası, logo örneği ve logo tescil ücretinin yatırıldığına dair bir belge istenir. Bu belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi durumunda, süreç başlamış olur.

Logo Tescilinin Önemi Nedir?

Logo tescili, her marka için çok önemli bir konumda yer alır. Logo tescili yapılmamış olan logoların izinsiz kullanımda yasal olarak bir hakkı olmayan markalar, bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Logo tescili başvurusu yapılırken, gerekli kriterleri karşılayan logolar ve başvuru evrakları, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından incelemeye alınır. Yapılan bu inceleme sonucunda, olumlu olan tüm logolar marka tarafından tescillenmiş kabul edilir.

Logo Tescil Ücreti Ne Kadar?

Logo tescili ücreti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenir. Logo tescili ücreti, başvuru yapıldığı an ödenen ve gerekli olan bir ödeme şeklidir. Logo tescili ücreti yatırılmamış olan logolar, herhangi bir değerlendirmeye alınmadan direkt elenir. Logo tescili başvurusu yapılırken, söz konusu olan logonun markaya ait izlere sahip olması, tescillenmiş olan başka markaları andırmayacak şekilde özgün olması şarttır. Logolar, markaya ait olan ürünün ya da markanın tüketici üzerinde olumlu bir intiba bırakması için kurumsallığı göstermek için yapılır. Aynı zamanda markaları tescillenecek bütün hakları markaya verilir. Bu yüzden markalar, logolar hakkında her türlü kararı verebilmek, logoyu değiştirmek ya da izinsiz kullanımda yasal hakka sahip olmak için logo tescili yaptırmalıdır.

Logo tescili ücreti, sadece bir defaya mahsus ödenen ücretlerdir. Her yıl Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından ilan edilen bu ücretler, logo tescili yapılabilmesi için zorunlu olan ödemelerdir.

Logo Tescil Başvurusu Süreci ve Basamakları Nelerdir?

Logo tescili yaptırmak istenilen logo için gerçek ya da tüzel kişi olarak Türk Marka ve Patent Kurumu’nda gerekli belgeleri hazırlayarak başvuru yapmak ve logo tescili ücretinin ödenmesi gerekir. Bu adımlar tamamlandıktan sonra, Türk Marka ve Patent Kurumu bir değerlendirme süreci başlatır. Bu sürecin olumlu ya da olumsuz sonuçlanması, başvuru sahibine iletilir. Logo tescili başvuru süreci ve basamakları şu şekilde sıralanabilir:

Logo tescili için gerekli olan belgeler Türk Marka ve Patent Kurumu’nun talep ettiği belgeler eksiksiz şekilde hazırlanarak teslim edilmelidir. Bu sayede süreç başlamış olur,

Türk Marka ve Patent Kurumu teslim aldığı bu belgelerde bir eksiklik ya da yanlış olması durumunda, logo tescili yaptırmak isteyen kişiye 2 aylık bir süre verir ve belgelerin tamamlanmasını talep eder. Logo tescili başvurusu yapan kişi, bu süre içerisinde belgeleri doğru şekilde tamamladığında başvuru otomatik olarak düşer,

Logo tescil başvurusu, usulüne uygun şekilde yapıldıktan sonra Türk Marka ve Patent Kurumu logo tescili yapılmak istenen logoyu detaylı olarak bir incelemeye tabi tutar. Süreç sonunda herhangi bir sorun tespit edilmediğinde, logo tescili kararı Resmi Marka Bülteninde yayınlanır. Bu aşamadan sonra ise marka artık tescillenmiş olur,

Bazı özel durumlarda ise logo tescili başvurusu yapan kişilerin dışında, üçüncü kişiler tarafından itiraz başvuruları yapılabilir. Bu gibi bir durum yaşadığında, Türk Patent ve Marka Kurumu logo tescili başvurusu için bir inceleme başlatır,

İtiraz durumunun ortaya çıkması durumunda, logo tescil başvurusuna ait tescil işlemleri tamamlanmış olur. Sonuç olarak bu logoya ait bir sicil kaydı oluşturulur ve bu sicil kaydıyla birlikte başvuru sahibine teslim edilir. Logo tescil süreci ve başvuru süreci, bu sayede başarılı bir şekilde tamamlanmış olur.

Kopya ve Benzer Logolar İçin Caydırıcılık

Logo tescili, kopya ve benzer logolar için yasal olarak haklar verdiğinden oldukça caydırıcıdır. Logo tescili yapılmış olan markaların, kopya olarak başka alanlarda kullanılması konusunda caydırıcı bir unsur olması çok önemlidir. Birbirine çok benzeyen logo tasarımlarının piyasa girişlerinde, logo tescili ile koruma ve özgünlük sağlanır. Ayrıca yasal olarak da markanın tüm logo hakkı sahibine ait olduğundan, açılacak davalara bağlı olarak suç unsuru olarak görülebilecek durumlarda logo sahiplerini üstün bir konuma taşıyabilir.

Kopya ve Benzer Logoların Önüne Nasıl Geçilir?

Logo tescili yapmak, markaya ait hukuka aykırı olan her türlü durumda verilecek olan cezalar ve zorunlu süreçlerle son derece caydırıcıdır. Sahte ve kopya ürünlerin önüne geçmek için logo tescili yapmak olmazsa olmazdır. Bu durumda sahte olduğu anlaşılan markaya ait ürünlerin toplatılması, sahte ürünleri üreten ve satışını yapan kişilerin cezalandırılması gibi durumlarda yasal olarak logo tescili yaptıran kişinin, yani logo sahibinin özelinde kabul edilir. Bu gibi bir durumda caydırıcı güç olarak kullanılan logo tescilleri, markanın korunması açısından atılabilecek en önemli adımdır. Özellikle kurumsallaşma konusunda atılan en büyük adım olarak kullanılan logo tescili, ticari olarak gelişim göstermek isteyen işletmeler için olmazsa olmazdır.

Logo tescili yapılmış olan logoların kopya olarak başka bir yerde kullanılması için caydırıcılığı çok yüksektir. Ayrıca benzer logo tasarımlarının piyasa girişleri de logo tescili sayesinde önlenebilir durumdadır. Yasal olarak logoların her hakkının sahibine ait olması, açılacak davalar ile suç unsuru olarak görülebilecek durumlarda logo sahiplerini üstün konuma taşıyabilir.

Logo Tescil İşlemleri Nelerdir?

Logo tescil süreci ise şu şekildedir: Logonun oluşturulması, logoya karar verilmesi ve sonrasında marka örneği olarak olması gereken standartlara getirilerek marka başvurusunda bulunulması, Türk Patent ve Marka Kurumu Uzmanları tarafından yapılan şekli ön inceleme süreci ve logo tescil belgesinin verilmesidir.

Logo tescil işlemlerine dair süreci sizin adınıza takip eden Alkan Patent, bu konuda her türlü ihtiyacınıza yanıt veren son derece profesyonel bir firmadır. Uzun süredir marka patenti ile ilgili karşınıza çıkan her türlü soruna akılcı çözüm önerileri getiren Alkan Patent ile kalite ve güven ortamında logo tescili sürecini yürütmek çok kolaydır. Sizde Alkan Patent güvencesini deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz.