Endüstriyel tasarım; hayal edilerek tasarlanan bir ürünün, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan, estetik özelliklere sahip olan ve üreticisine kar sağlayan bir tasarıma evrilme sürecini kapsar. Hazır hale getirilen bu tasarımın ve tasarım sahibinin korunması amacıyla, kanunlarla desteklenen belgeye ise ‘’Endüstriyel Tasarım Tescili’’ ismi verilir.

Endüstriyel tasarım tescili; üzerine çok fazla para, emek, çaba ve zaman harcayarak ortaya konulan tasarımları tescilleyerek koruma altına alır. Aksi durumda tescillenmeyen tasarımlar üzerinde hak iddia edenler çıkabilir ve istenmeyen hak kayıpları ile karşı karşıya kalabilir.
Bununla birlikte tasarımınız taklit edilerek piyasaya sunulabilir. Endüstriyel tasarım tescili, bu gibi durumların önüne geçerek hem size ait olan tasarımı hem de tasarım üzerindeki tüm haklarınızı koruma altına alır.

Endüstriyel Tasarım Belgesi Nedir?

Endüstriyel tasarım tescilinin koruma altına aldığı sektör ve ürün çerçevesi son derece geniş kapsamlıdır. Endüstriyel tasarım tescili, 6769 Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre bir tasarım ya da ürünün dış görünüşünü koruma altına alır. Bu kanun kapsamında, tasarım tescil belgesinin alınması amacıyla özgün ve yeni olması ve diğer tasarımlardan ayırt edici özelliklere sahip olması gerekir.

Endüstriyel yolla üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra, birleşik bir sistem ya da bunu oluşturan parçaları setler, takımlar, ambalajlar gibi nesneleri, birden çok nesnenin ya da sunuşun bir arada algılanabilen bileşimleri, şekil, biçim, grafik sembolleri, renk, doku, malzeme ya da esneklik gibi insan duyuları ile algılanabilen farklı unsur ya da özellikleri ve tipografi karakterleri içine alan geniş ürün yelpazesinde bulunan ürünlerin ya da bir parçasının yenilik ve ayırt edici niteliğe sahip olmak kaydıyla dış görünümleri ‘’Endüstriyel Tasarım Tescili’’ ile koruma kapsamı altına alınır.

Endüstriyel Tasarım Tescil Belgesi Nedir?

Ürünün tasarımı; son üründe ya da taslak şeklinde, tamamında ya da bir kısmında yer alan ürünün görünüşüne dair her şeyi kapsar. Ürünün tasarlanma amacı sanayi ve endüstri sektöründe kullanımı ve satışı ise bu bir endüstriyel tasarımdır. Endüstriyel tasarım tescil belgesi ile üretilen ya da taslak durumunda olan tasarımın korunması hedeflerken, ürünü benzerlerinden ayıran tüm özellikleri belirlenir. Tescili olan bir endüstriyel tasarım fikrinin çalınması halinde, tasarım tescil belgesini beyan ederek tasarımı koruma altına alabilir ve bütün haklara sahip olduğu gösterilebilir.

Endüstriyel Tasarım Tescili ile Patent Arasındaki Farklar Nelerdir?

Endüstriyel tasarım tescili ile tasarlanan ürünün yalnızca görünümü korunurken, bu tasarım ile bir probleme çözüm üretildiği kanıtlanabilirse tasarım koruma patent tescili ile sağlanabilir. Örnek vermek gerekirse; işletmenizde bulunan üretim cihazları için bir tasarım ortaya çıkarılırken, amaç şık bir dış görünüm yaratmak olduğundan endüstriyel tasarım tescili, bu yeni tasarımla ortaya çıkan görünüm ile üretimde yaşanan sorunlara yeni çözüm üretildi ise patent tesciline başvurmalıdır.

Endüstriyel Tasarım Tescilinin Değeri Nedir?

Endüstriyel sektörlerde aynı teknik özelliklerde ve kalitelerde ürünlerde hem ürün yelpazesini geliştirmenin, hem de rakipler arasında ön plana çıkmanın en önemli yolu tasarımlardan geçer. Tasarımın bu kadar önemli bir yere sahip olduğu dünyada tasarımcıyı, üreticiyi, AR-GE’yi ve şirket ekonomisini koruma altına almanın en kolay yolu tasarım tescillidir. Tescilli olan tasarımlar, sahibine yalnızca koruma ve hak değil prestij, imaj ve katma değer de katar.

Tasarım tescili ile sektörde taklitlerin önüne geçmek ve rekabet gücü elde etmek mümkün hale gelir. Dolayısıyla markada özgünlüğünüz ile tanınabilirsiniz. KOSGEB tarafından sunulan hibe ve teşviklerden faydalanarak maddi kazançlardan ve tasarım geliştirme olanaklarından faydalanabilirsiniz.

Endüstriyel Tasarım Tescili Sorgulama

Endüstriyel tasarım tescili sorgulaması, tasarım tescili yapılmadan önce var olan tescilleri incelemek için kullanılabilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanan bir servistir. Tasarım tescili sorgulama aracı ile ürünün tasarlanmasından ya da tescil edilmesinden önce, tescillenip tescillenmediği bilgisine ulaşmak mümkündür. Bu durum tasarımcılara hem zamandan hem de ekonomik açıda birçok ayrıcalık sunmaktadır.

Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir

Tasarım tescili, işletmelerin en fazla önem verdiği konular arasında yer alır. Tasarım tescili ile işletmelerin benzersiz olan tasarımları fikri ve mülkiyet hakları konusunda koruma altına alınarak, markaya bir değer kazandırır. Markaların müşterilerini etkileyerek sektörde rakiplerinden ön plana çıkmak için ürünün tamamı ya da bir kısmını yenilikçi, üretime uygun ve pratik şekilde tasarlanmasına ya da tasarımları geliştirmesine endüstriyel tasarım ismi verilir. Rakipleri arasında her bakımdan öne çıkmak isteyen firmalar için çok önemli avantajları beraberinde getiren endüstriyel tasarım faaliyetleri, taklit edilerek işletmeye zarar vermemesi için mutlaka korunmalıdır. Endüstriyel tasarımların taklit edilerek şirkete zarar vermesinin önüne geçmenin en etkili yolu ise tasarım tescillidir.

Endüstriyel Tasarım Tescili Örnekleri

Küreselleşme ile her geçen gün artan rekabet şartlarında işletmeler, sektörlerinde her zaman öne çıkmak için çalışırlar. İşletmelerin müşterilerinin tercihlerini ve ilgi alanlarını kendi ürünleri üzerine toplamalarını sağlayan en önemli etkenlerden birisi de ürünlerin tasarımlarıdır. Endüstriyel tasarım tesciline örnek olarak bazı içecek ya da cips markalarının logosuz reklamları verilebilir. Bu markalara ait olan tasarımlar öyle bir oturmuştur ki, müşterilerin markayı tanımak için bir isme ya da logoya ihtiyacı yoktur. Yalnızca tasarım ile markanın zihinde yer edinebilmesi, tasarımın rekabette ne kadar önemli bir konumda yer aldığını ispat eder niteliktedir.

Endüstriyel tasarım tescili, tasarlanan ürünün resimleri ve başvuru sahibi bilgilerini ilettiğiniz takdirde, aynı gün içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanır. Alkan Patent bu anlamda aradığınız üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkan bir firmadır. Endüstriyel tasarım tescil başvuru için gerekli olan tüm dökümanlar tarafımızdan dosya olarak sunulur. Hazırlanan dökümanlar, sizin onayınızdan geçtikten sonra Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde dosyalanır.

Endüstriyel tasarım belgesi başvuru sürecinde gerekli olan evraklar temin edilir ve kuruma ait elektronik bir form doldurulur. Ürün incelemeye tabi tutulduktan sonra, uygun bulunduğu takdirde kayıt altına alınır. Sicil kaydı gerçekleşen ürün bir süre itiraza açık bırakılır. Eğer itiraz gerçekleşmezse, tescil belgesi hazırlanabilir. Herhangi bir endüstriyel ürün için tasarım tescili temin edilmek istendiğinde, ilk olarak bir başvuru işlemi gerçekleştirilmesi gerekir.

Herhangi bir endüstriyel ürün için tasarım tescili temin edilmesi gerektiğinde, öncelikle bir başvuru işlemi gerçekleştirilmesi gerekir. Endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapılacak makam ise Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Alkan Patent, başvuru sürecini sizin adınıza yöneten, takip eden ve sonuçlandıran profesyonel bir firmadır. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ile müşteri memnuniyet odaklı çalışan Alkan Patent, her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Patent ve endüstriyel tasarım tescili gibi konularda karşınıza çıkan sorunlara akılcı çözüm önerileri ile fark yaratan Alkan Patent kalitesini yaşamak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bizimle irtibat kurabilirsiniz.