Fikrinizin ya da buluşunuzun gerçek anlamda insanlara bir değer kattığını düşünüyorsanız, aynı zamanda daha önce bu şekilde bir buluşun ortaya konulmadığı konusunda emin olduğunuzda, Avrupa Patenti (EPC), Avrupa Patent Sözleşmesi (EPO) ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) ile ilgili detaylar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Avrupa Patent Sözleşmesi, yaklaşık 1973 yılında imzalanan ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından yönetilen bir patent sistemi olarak karşınıza çıkar. Avrupa’da fikri mülkiyet haklarının korunmasını sağlayan bu sözleşme, Avrupa ülkelerinde geçerliliğini korur. Avrupa Patent Sözleşmesinin hedeflenen amacı, icatların korunurken, diğer yandan patentlerin yönetimini çok daha kolay hale getirmektir. Bu durum özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli avantajları beraberinde getirir. Çünkü tüm ülkelerde geçerli olan Avrupa Patenti sahibi tek bir başvuru ile Avrupa pazarına rahatlıkla erişim imkanı yakalamış olur.

Size ait olan buluş ve fikirlerin sahibi olduğunuzu ispat etmek adına patent başvurularının çok önemli bir yere sahip olduğu ifade edilebilir. Patent koruması ile buluşlarının sahibi olduğunuzu ispat ederken, patentin sadece belge sahibi olduğunuz ülke içerisinde geçerli olduğunu bilmenizde fayda vardır. Dolayısıyla, bir buluşu ya da fikri ortaya koyduğunuzu ispat etmek için patent başvurusu yaptıysanız, yalnızca belge aldığınız ülke sınırları içerisinde haklarının korunduğunu unutmamalısınız. Buna bağlı olarak sadece yaşadığınız ülkede, üçüncü taraflar tarafından çalınma riski teşkil edilmediğine de dikkat edilmelidir.

Avrupa Patent Ofisi, Avrupa Patent Sözleşmesinin uygulanmasından sorumlu olarak kabul edilen bir kuruluştur. EPO, aynı zamanda Avrupa Birliği dışındaki birçok ülkede geçerlidir. Avrupa pazarında faaliyet göstermeye devam eden, dünya çapındaki firmaların bu sistemden yararlanarak avantaj sağlanması hedeflenir. Avrupa Patent Sözleşmesi, Avrupa’da fikri mülkiyet haklarının korunmasını hedeflerken, bu sözleşme ile patent başvurularının, patentlerin yönetiminin ve korunmasının tek bir merkez tarafından yönetilmesini sağlar. Bu sayede, tüm üye ülkelerde geçerliliği bulunan bir patente sahip olmak mümkün hale gelir. Bu sistem ile patent işlemleri basitleşir iken aynı zamanda hızlandırılması daha kolaylaşır.

Avrupa Patent Sözleşmesi, tüm üye olan ülkelerde aynı anda geçerliliğini koruyan bir patent sistemi oluşturur. Böylece icadın fikri mülkiyet haklarının korunması, bir ülkede diğer ülkeye geçiş yaparken patentin geçerliliğini koruması sağlanır. Avrupa patentinin sunduğu konfor alanını deneyimlemek isteyen başvuru sahibi tarafından herhangi başka bir başvuruya gerek kalmadığından, buluşun tüm fikri mülkiyet haklarını korur.

Avrupa Patenti Avantajları Nelerdir?

Avrupa patentine sahip olmak, beraberinde birçok avantajı getirdiğinden tercih edilir. Bu avantajlar arasında ise icatların korunması, patentlerin yönetimi ile korunma işleminin bir merkez yönetimi altında gerçekleştirilmesi, tüm üye ülkeler için geçerli olması sayesinde bir patent alabilme imkânı, patent işlemlerinin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde halledilebilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tek bir başvuru ile tüm Avrupa pazarına erişebilme olanağı avantajlar olarak sıralanabilir.

Avrupa Patent Sözleşmesi, aynı zamanda icatların korunması konusunda etkili bir belgedir. Buna bağlı olarak buluş sahibi, buluşunun fikri mülkiyet haklarını koruma altına alarak, başka birinin bu icadı kullanımının önüne geçebilir. Bu sayede icat sahibi olan kişi, icadı kullanarak elde ettiği geliri artırarak bu sayede daha fazla yatırım imkanı bulabilir. Patentleri yönetimi ve korunması, Avrupa Patent Ofisi tarafından sağlandığından, dolayısıyla patent başvuruları ve koruması merkezi bir yönetim altında gerçekleştirilir. Bu durum, patent başvurusu yapan kişilerin işlemlerini daha sorunsuz bir şekilde çözüme ulaştırır. Dolayısıyla zamandan tasarruf etmek mümkün hale gelir.

Avrupa Patent Sözleşmesi ile tüm üye ülkeler için geçerli olan bir patent almak kolaylaşır. İcat sahibi, tek bir başvuru yaparak tüm Avrupa pazarına eriştiğinden, bu sayede fikri mülkiyet hakkını korumuş olur.

Avrupa Patentine Nasıl Başvuru Yapılır?

Avrupa Patentine başvuru yapmak, aslında Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından büyük bir özenle yönetilen bir süreç olarak karşınıza çıkar. Başvuru süreci oldukça kapsamlı olmanın yanı sıra bazı önemli adımları da içerisinde barındırdığından dikkatli olmakta fayda vardır. Başvuru için ilk adım ise icadın patentlenebilir olup olmadığını belirlemekten geçer. Bu durum aslında icadın özgün, yenilikçi ve sanayide uygulanabilir bir konumda olup olmadığını değerIendirmek amacıyla yapılan kapsamlı bir araştırma olarak dikkat çeker. Bu yapılan araştırma sonucunda ise eğer icadın patentlenebilir olduğu düşünülürse, Avrupa Patentine başvuru yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Avrupa patentine başvuru yapabilmek için öncelik olarak başvuru sahibinin, Avrupa Patent Sözleşmesinin geçerli olduğu bir ülke içerisinde yerleşik olması gerekir. Başvuru, başvuru sahibinin Avrupa Patent Ofisi (EPO) yapacağı bir başvuru formu ile gerçekleşir. Söz konusu olan başvuru formunda, icadın teknik olarak gerekli açıklaması, patentin talep edilen kapsamı ve başvuru sahibinin kimliği gibi önemli bilgiler yer alır.

Bu başvuru formu, tamamlandıktan hemen sonra EPO’ya sunulması gerekir. Başvuru sahibi, başvuru yapmadan önce, Avrupa Patent Ofisinin ücretlerini, ücretlendirme politikasını ve başvuru sürecini detaylı bir şekilde incelemesi konusunda belirleyicidir. Bu başvuru süreci, EPO tarafından yapılan bir araştırma sonucunda başvurunun yayınlanması, olası itiraz durumları ve patentin verilmesi gibi birçok aşamadan meydana gelir. Başvuru sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması ve patentin verilmesi süreci, başvurunun detaylarına ve başvuru sahibinin talep ettiği korumanın kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Avrupa Patent İçin Gerekli Belgeler

Başvuru sahipleri, Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından belirlenen bazı kurallara tam anlamıyla uygun bir başvuru gerekliliği vardır. Bu yüzden, başvuruyu yapmadan önce hangi belgelerin gerekli olduğunu ve sürecin ne şekilde ilerleyeceğinin bilinmesi oldukça önemlidir. Avrupa Patent başvurusu için gerekli belgeler şu şekilde sıralanır:

  • Patent talep formu: Bu form, başvuru sahibinin iletişim bilgileri ile beraber patentin konusunu ve genel kapsamını açıklama konusunda etkin rol oynar.
  • Patent açıklaması: Bu belge, patentin teknik detaylarını ve sunduğu avantajların işleyiş stilini açıklar. Patent açıklaması, başvuru sahibi tarafından yazılabilir ya da profesyonel bir yazara da yazdırılabilir.
  • Patent talep edilenler listesi: Bu söz konusu liste, patent kapsamında korunan unsurların ayrıntılı bir listesi olarak bilinir.
  • İlgili çizimler: Patent ile alakalı çizimleri başvuru sahibinin buluşunun görsel olarak temsil edilmesini sağlar.
  • Ödeme belgesi: Başvuru ücretinin ödendiğine dair ispat niteliği taşıyan bir belgedir.

Bu belgeler, Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) başvurusu için temel olan gereklilikleri içerir. Ancak bazı durumlarda ek belgelere ihtiyaç duyulduğu görülür. Bu belgeler, başvurunun yapılacağı ülkenin yasal gerekliliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Buluşunuzu ya da size ait olan fikri sadece yurt içinde değil, aynı zamanda yurtdışında da koruma altına alabilmek için mutlaka Avrupa Patenti almanız şarttır. Fikri mülkiyet haklarını korumak, günümüzde çok önemli bir unsur haline gelmiştir. Özellikle çok fazla globalleşen bir dünyada, işletmeler için bu patent türü olmazsa olmazdır. Bu nedenle fikri mülkiyet haklarının korunması için marka ve patent tescili gibi işlemlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir.

Ancak Avrupa Patent Sözleşmesi başvurusu yaparken, bu süreci sizin adınıza takip eden alanında uzman bir kuruluştan destek almanız gerekir. Başvuru süreci oldukça karmaşık olmakla birlikte, profesyonel bir patent vekili ya da patent acentesi tarafından yürütülmesi tavsiye edilir. Başvuru sahibi, başvuru süreci boyunca düzenli bir şekilde bilgilendirilmeli ve başvurunun ilerleyişi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Karmaşık olan bu konuda herhangi bir hata yapmadan Avrupa Patenti alırken işinizi şansa bırakmamak, hata yapmaktan kaçınmak ve süreci gereksiz yere uzatmamak için destek almanız önemlidir. Bu konuda her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkan Alkan Patent, söz konusu Avrupa Patenti olduğunda da ihtiyacınız olan desteği size vermeye devam eder. Gerekli prosedürleri sizin adınıza takip eden ve büyük bir titizlikle takip eden Alkan Patent için öncelikli olan daima müşteri memnuniyetini kazanmak ve size ait olan buluşunuz için en doğru adımı atmaktır.

Uzun yıllardır Türkiye’de patent ve marka tescili alanında aktif şekilde faaliyet gösteren Alkan Patent, bu zorlu süreçleri sizin adınıza sorunsuz bir şekilde yürütür. Bu sayede zamandan ve nakitten zarar etmeden icadının resmi şekilde sahip çıkma imkanına sahip olabilirsiniz. Patent ve marka tescili konusunda profesyonel olarak öncü niteliği taşıyan hizmet standartları ile dikkat çeken firmamızla patent başvuru sürecini takip etmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Bir fikre sahip çıkarken kalitenin ışığında hareket eden Alkan Patent, yenilikçi ve ayrıcalıklı hizmet anlayışı ile farkını ortaya koymaya devam ediyor.